Warning: mysqli_real_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100613 Library:100505 in /home/udrugasv/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1508
Aktivnosti udruge - Udruga Svjetlo
Osnovna djelatnost Udruge

Uz poslove i zadatke propisane Zakonom o udrugama kroz osnovnu djelatnost pružaju se usluge individualnog savjetovanja o pravima osoba s mentalnom retardacijom, načinima ostvarivanja prava, pomoć pri pisanju zamolbi i žalbi te informiranje roditelja i skrbnika o izmjenama u zakonima koji se odnose na osobe s invaliditetom.

Radionice za roditelje

S ciljem davanja podrške roditeljima da lakše prevladaju teškoće u životu uz mentalno retardiranog člana obitelji, udruga je u više navrata organizirala radionice „Škola za uspješnije roditeljstvo“ koje su vodile educirane osobe. Radionice su pomogle roditeljima da se suoče i prevladaju osjećaj nemoći, krivice, suda partnera te poprave odnose u obitelji i stvore bolju sliku o sebi.

Promidžbene aktivnosti

S ciljem prestanka stigmatizacije osoba s mentalnom retardacijom Udruga istupa u javosti putem medija, letaka, izložbi, prodajnih akcija pokazujući postignuća osoba s mentalnom retardacijom kako bi senzibilizirala javnost i ohrabrila roditelje da svoje djete s MR uključuju u život lokalne zajednice na sve dostupne načine.

Klub TIM

1999. godine zadovoljene su iskazane potrebe za organiziranom skrbi izvan obitelji za odrasle osobe s mentalnom retardacijom – osnivanjem Kluba TIM. Usluge Kluba TIM – poludnevne skrbi izvan obitelji za osobe s mentalnom retardacijom do 2013. godine koristilo je 35 osoba Organiziranim radom u radionicama kod osoba s mentalnom retardacijom zadržavaju se stečena znanja i vještine, razvijaju nove te prevenira socijalna isključenost sa svim posljedicama. Radionice u Klubu TIM

  • Likovno- kreativne – izrada uporabnih i ukrasnih predmeta u raznim tehnikama
  • Kulinarske – priprema jednostavnih jela kroz edukaciji o pripremi namirnica i načinima obrade, korištenju pomagala i aparata te sreviranje stola i pospremanje posuđa, opreme i prostora.
  • Informatičke – osnove rada na računalu, pristup internetu
  • Keramičarske – izrada ukrasnih i uporabnih predmeta od gline oblikovanjem slobodnih formi, utiskivanjem u kalupe, graviranje čipkom, bojanje, glaziranje
  • Glazbene – solo i grupno jevanje uz karaoke – ples
  • Samozastupanje i prav – kroz razgovor poboljšavanje komunikacijskih vještina s naglaskom na osobno predstavljanje, iskazivanje želja i negacija i spoznavanje vlastitih prava u odnosu s okolinom.
  • Socijalizacijske igre –povezivanje skupine kroz društvene i sportske igre te učenje kako pružiti i tražiri podršku.
  • Sport – plivanje na zatvorenom plivalištu Višnjik
  • Radna terapija na otvorenom tržištu rad – pet korisnika svakodnevno provodi radnoterapeutske aktivnosti uz radnog asistenta u prodajnom centru Baumax Zadar obavljajući poslove pospremanja robe, čišćenja prostora, lijepljenja deklaracija i sl.
  • Putovanja, izložbe, kino, kazalište,koncerti i sl. –povremeno (ovisno o financijskom stanju)svim korisnicima se omogućavaju ove aktivnosti.